Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ενα 13χρονο αυτιστικό κορίτσι, επικοινωνεί μέσω υπολογιστή!

Η Carly Fleishmann (στη φωτογραφία), είναι 13 ετών και πάσχει από αυτισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι γονείς της, ήταν ότι η μικρή δεν μπορούσε καθόλου να μιλήσει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τη συναντούσαν, την θεωρούσαν κουφή ή ακόμα και διανοητικά καθυστερημένη, αφού κάθε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της, έπεφτε στο κενό!

Ο πατέρας της, Arthur, και η μητέρα της, Tammy, ήταν βέβαιοι πως η ευφυία της κόρης τους ήταν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, πέρα από τις διαγνώσεις και τα συμπεράσματα των γιατρών. "Κάποιοι μας παρότρυναν να την κλείσουμε ακόμα και σε ίδρυμα, αλλά εμείς ξέραμε ότι το μόνο που χρειαζόταν η Carly ήταν η κατάλληλη θεραπεία που θα την βοηθούσε να επικοινωνήσει", λένε οι ίδιοι.

Η μέθοδος ABA (Applied Behaviour Analysis), μία εξαιρετικά ακριβή θεραπεία για αυτιστικά παιδιά, δοκιμάστηκε στη μικρή Carly, αλλά αρχικά ούτε αυτή έδειξε να αποδίδει. Μέχρι που πριν από δύο χρόνια, "έγινε το θαύμα"!

"Βοήθεια, πονάει, κεφάλι".

Το 11χρονο τότε κορίτσι, βρισκόταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μαζί με τον εκπαιδευτή της, και έβλεπε μία σειρά από εικόνες και σχήματα. Εντελώς αναπάντεχα, άρχισε να πληκτρολογεί λέξεις. Στην αρχή έγραφε αργά, χρησιμοποιώντας μόνο ένα δάχτυλο του χεριού της, αλλά οι πρώτες λέξεις που εμφανίστηκαν στην οθόνη, συγκλόνισαν τους πάντες:

"Βοήθεια, πονάει, κεφάλι".

Σύντομα η Carly, ήταν σε θέση να σχηματίζει φράσεις ολόκληρες, με πλήρες νόημα και σωστή σύνταξη, αλλά κυρίως με περιεχόμενο που αποτύπωνε συναισθήματα καλά κρυμμένα για 11 χρόνια! Προτάσεις που περιέγραφαν τι είναι ο αυτισμός και πως τον βίωνε η ίδια:

"Είναι σαν να καίγονται τα πόδια μου και εκατομμύρια μυρμήγκια να ανεβαίνουν στα χέρια μου! Θέλω να είμαι σαν τη Taryn", έγραψε, αναφερόμενη στην δίδυμη αδελφή της που δεν πάσχει από αυτισμό!

Ενα κορίτσι σαν όλα τα άλλα!

Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και με μόνο δίαυλο επικοινωνίας το πληκτρολόγιο, σύντομα όλοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν να κάνουν με ένα έξυπνο και ευαίσθητο κορίτσι, που είχε όλες εκείνες τις ανησυχίες ενός 13χρονου παιδιού.

"Πότε θα μπορέσω κι εγώ να βγω ραντεβού με ένα αγόρι;" και "Μου αρέσει πολύ η μουσική γιατί με κάνει να χαλαρώνω" ή "Τρελαίνομαι να ακού το μπαμπά μου να μου διαβάζει ιστορίες" και "το κολύμπι με βοηθάει να ελέγξω το σώμα μου" , είναι μόνο μερικές από τις αγαπημένες φράσεις της.

Πώς περιγράφει το εαυτό της!

"Είναι δύσκολο να είσαι αυτιστικός, γιατί κανείς δεν σε καταλαβαίνει! Οι άνθρωποι νομίζουν πάντα ότι είμαι κουφή επειδή δεν μπορώ να μιλήσω! Εχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι τρομάζουν με ο,τιδήποτε διαφορετικό! Κι αυτό πονάει...

Εγώ ξέρω πως είμαι ένα 13χρονο αυτιστικό κορίτσι, που κατάφερε επιτέλους να εκφραστεί και θέλω να πως σε όλους να σταματήσουν να με κοιτούν σαν να είμαι "καημένη". Είμαι χαριτωμένη, μου αρέσει να κάνω πλάκα και να περνάω καλά. Απολαμβάνω να είμαι στο MSN και να στέλνω μηνύματα!"

Οι γιατροί, αν και αδυνατούν να εξηγήσουν αυτό που έχει συμβεί, δηλώνουν ενθουσιασμένοι! Ελπίζουν και αισιοδοξούν πως μέσα από τις πληροφορίες που τους δίνει η Carly, θα καταφέρουν να ποκωδικοποιήσουν και να καταλάβουν πολλά πράγματα για τον αυτισμό και τα παιδιά που πάσχουν από αυτόν! Το ευχόμαστε!!

Το βίντεο είναι από αφιέρωμα του δικτύου ABC στην Carly με τίτλο "Ενας αυτιστικός άγγελος!".http://www.youtube.com/watch?v=34xoYwLNpvw&feature=player_embedded

H τηλεθέαση υπεύθυνη για επιληψία

Kάθε χρόνο 80 Eλληνόπουλα παθαίνουν κρίση λόγω της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ


Eιδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να φροντίσουν να έχουν μικρή τηλεόραση και να κρατούν τα παιδιά σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 μέτρων.

Tης Πεννυς Mπουλούτζα

Mε το άγχος μιας ενδεχόμενης κρίσης ζουν 100.000 Eλληνες –εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά–, που υποφέρουν από την επιληψία και οι οποίοι, εξαιτίας του φόβου των κακώς πληροφορημένων ατόμων, αναγκάζονται να κρύβουν την πάθησή τους. Mια μορφή της επιληψίας είναι η φωτοευαίσθητη επιληψία, δηλαδή αυτή που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών ύστερα από έντονες εναλλαγές φωτεινότητας, χρωμάτων και σχημάτων, και η οποία συνήθως κάνει την πρώτη της εμφάνιση κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης.

Oπως τόνισε ο πρόεδρος της Eλληνικής Eθνικής Eνωσης κατά της Eπιληψίας και διευθυντής του Nευρολογικού Tμήματος του «Aγία Σοφία» κ. Aθανάσιος Kοβάνης, σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου, με αφορμή το 7ο Mεσογειακό Συνέδριο Eπιληψίας που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Inαπό 22 έως 25 Nοεμβρίου, κάθε χρόνο 80 Eλληνόπουλα εμφανίζουν για πρώτη φορά επιληπτική κρίση, αφορμή της οποίας είναι η οθόνη της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ.

Aπό τα παιδιά αυτά, τα 25 εκδηλώνουν την κρίση παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με τον κ. Kοβάνη, οι γονείς των παιδιών που έχουν εκδηλώσει επιληπτική κρίση λόγω φωτοευαισθησίας θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν μικρή τηλεόραση (οθόνη 14 ιντσών) και να κρατούν τα παιδιά σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 μέτρων. Tο δωμάτιο όπου βρίσκεται η τηλεόραση πρέπει να είναι φωτισμένο, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται το ζάπινγκ. Σε περίπτωση που η κρίση επαναληφθεί, ενδείκνυται η χορήγηση φαρμάκων.

Aναφερόμενος γενικότερα στην επιληψία, ο κ. Kοβάνης υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτή την εγκεφαλική διαταραχή και εκτιμάται ότι το 5% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει μία μόνο επιληπτική κρίση σε κάποια στιγμή της ζωής του. Eνα ποσοστό των ασθενών, που κυμαίνεται από 65% έως 95% –ανάλογα με το είδος της επιληψίας– ανταποκρίνεται πλήρως στο αντιεπιληπτικό φάρμακο, ενώ στο 80% των παιδιών η επιληψία «αυτορυθμίζεται» μετά την εφηβεία. Σημειώνεται ότι οι επιληπτικές κρίσεις αρχίζουν κατά κανόνα στην προεφηβική ηλικία. Eάν ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στα φάρμακα, τότε διέξοδο μπορεί να δώσει και η χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Kοβάνη, όταν κάποιος βρεθεί δίπλα σε ασθενή κατά τη διάρκεια γενικευμένης επιληπτικής κρίσης –που συνήθως έχει μικρή διάρκεια (λιγότερο από πέντε λεπτά)–, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να γυρίσει τον πάσχοντα στο πλάι και να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του. Eνα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει, σε αντίθεση με αυτό που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, είναι να τοποθετήσει αντικείμενα στο στόμα του ασθενή.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Amalia

type="application/x-shockwave-flash" height="344" width="425">

Ειμαι περηφανη για σενα...για το θαρρος και την τολμη σου!

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010